ALEXANDER CALDER


Alexander Calder (1898-1976) groeide op in een creatief gezin als zoon van een beeldhouwer en een schilderes. Als kind al maakte hij van de meest uiteenlopende materialen speelgoed, sieraden en kleine sculpturen. Toch volgde hij eerst een opleiding tot werktuigbouwkundig ingenieur voordat hij 1923 alsnog naar de kunstacademie ging.
Tussen 1926 en 1933 woonde Calder in Parijs, op dat moment het hart van de moderne kunst. Hij herdefinieerde de beeldhouwkunst door met metaaldraad figuren en portretten in de ruimte te tekenen. Bekend werd hij ook door zijn complete miniatuurcircus, gemaakt van alledaagse materialen als metaaldraad, hout, leer, kurk en stukjes stof.
Regelmatig trad hij op met dit circus, want alle figuren kon hij op de juiste manier laten bewegen. Koorddansers zwierden, honden sprongen door een hoepeltje en de olifant liep op zijn achterpoten. Ook alles wat Calder nu nog maakt, beweegt. Daardoor wordt deze kunstenaar als een grote vernieuwer gezien.
Naar CALDER hebben we een aantal tekeningen gemaakt met stylo op karton. Poses van 5' kregen we voor een snelle lijnschets te maken. Heel leuke oefening met verrassend resultaat.2 opmerkingen:

Willy. zei

Deze werkjes vind ik buitengewoon geslaagd!!
Nen dikke proficiat,Willy

peter zei

Dank je Willy, ik vind ze ook mooi (dat gebeurt zelden). Deze stijl ligt mij wel en ik vind hem heel leuk om doen. Snel resultaat.